На положення полюса обертання Землі відносно земної кори може впливати те, як маса води розподіляється по планеті.

Згідно з дослідженням, люди викачали стільки підземних вод із землі, що змістили полюс обертання нашої планети.

Вчені виявили, що полюс обертання, навколо якого крутиться Земля, в період з 1993 по 2010 рік змістився приблизно на 31 дюйм (78,74 см) на схід. Причина – виснаження ґрунтових вод і, як наслідок, підвищення рівня моря, пише Newsweek із посиланням на статтю, опубліковану в журналі Geophysical Research Letters.

“Полюс обертання Землі насправді сильно змінюється. Наше дослідження показує, що серед причин, пов’язаних із кліматом, перерозподіл підземних вод насправді має найбільший вплив на зміщення полюса обертання”, – сказав Кі-Веон Сео, геофізик Сеульського національного університету, який керував дослідженням.

Вчені виявили здатність води змінювати обертання Землі в 2016 році. Але досі конкретний внесок підземних вод у ці зміни не був ясним.

В останньому дослідженні вчені змоделювали спостережувані зміни в зміщенні полюса обертання і руху води. Спочатку в моделях враховувалися тільки льодові щити й льодовики. Потім автори розглянули різні сценарії перерозподілу підземних вод.


Модель відповідала дрейфу полюса, який спостерігався між 1993 і 2010 роками, лише якщо вчені врахували 2150 гігатонн перерозподілу підземних вод. Без урахування підземних вод, які люди викачували з-під землі, модель відхилялася на 31 дюйм (78,74 см) або 1,7 дюйма (4,32 см) на рік.

"Я дуже радий знайти незрозумілу причину зміщення полюсів обертання. З іншого боку, як житель Землі і батько, я стурбований і здивований тим, що відкачування підземних вод є ще одним джерелом підвищення рівня моря", - сказав Кі-Веон Сео.

Цифра в 2150 гігатонн, що еквівалентно підвищенню глобального рівня моря на 0,23 дюйма (0,58 см), виходить із попередніх оцінок вчених щодо відкачування підземних вод за 17-річний період з 1993 по 2010 рік. Але прямих даних спостережень, що підтверджують цю оцінку, не було.

Моделювання в останньому дослідженні, що враховує перерозподіл води з підземних джерел в океани, дало незалежне підтвердження цієї оцінки.

Виснаження підземних вод передбачає відкачування води з таких джерел, як підземні водоносні горизонти, швидше, ніж рідина може бути відновлена. Ці підземні води використовуються в сільськогосподарських цілях, а також для постачання міських районів.

Після вилучення цих підземних вод вони можуть потрапити в океан у вигляді стоку або в процесі випаровування та опадів.

Сергій Бойчук