Ми вже публікували відкритий лист депутата Тульчинської ТГ Юрія Швейбиша «День жалоби по-Тульчинськи». В ньому він повідомляв, що в «Чорний день Вінниці» – роковини теракту у центрі міста, внаслідок якого загинули 29 вінничан, серед яких троє дітей, понад дві сотні зазнали травм – посадовці Тульчинської ТГ влаштували пишний день народження із танцями.

– Що не зробиш заради здивування кумів. Подружжя Чубів:  Віталій Чуба, секретар міської ради Тульчина, депутат від «Української стратегії Гройсмана», та дружина Ірина — староста села Клебань, голова осередку ГО «Ми вінничани», а також землевпорядник О. Перетятко 14.07.2023, в день жалоби, замовивши за кругленьку суму гурт MIX-DANCE, вирішили поздоровити та відсвяткувати день народження куми!

У цей день музику та танці чути було на всьому водосховищі р. Південний Буг та в с. Степашки. Але щоб це свято не змогли не побачити у всьому світі всі громадяни, пані Ірина, яка за декілька годин до святкувань лицемірно виставляла чуйні пости щодо торішньої трагедії, організувала пряму трансляцію поздоровлень та танців, на якій вона та гості безтурботно витанцьовують під гучну музику та бурхливі оплески! – стверджував Юрій Швейбиш.

Ось як пояснила тоді ситуацію Ірина Чуба, староста села Клебань:

– Хочу зазначити, що всі ці півтора року війни я як староста працювала задля своєї громади так, як могла…

Далі Ірина Чуба перерахувала основні напрямки роботи і досягнення.

І наголосила, що не дозволить спаплюжити свою роботу:

– Пояснюю, я вперше за півтора року поїхала в відпустку, так як і більшість з вас їздять. Приховувати мені немає чого і соромитись також. Ми не втекли за кордон, хто слідкує за моєю сторінкою — бачить, скільки ми допомагаємо ЗСУ.

І дружини, і діти військових відпочивають, і це нормально!

Гурту MIX DANS, нашим друзям, дякую за привітання, які заграли три вітальних пісні іменинниці. До речі, перший концерт благодійний — був організований разом з цим гуртом, де було зібрано 44 000 грн, які пішли на потреби ЗСУ!!! Але кого це цікавить?!

Ми відпочивали у вихідні сім’ями, на що маємо законне право! І не тисніть на День жалоби, патріоти. Коли ми з сім’єю зустрічаємо воїнів, яких провозять, завжди ті ж самі люди, вас там не видно!

А панові Швейбишу скажу лише одне: ну от це єдине, що у вас реально класно виходить!!! Ви все одно там не втонете!

Вибачте, що, можливо, переплюнула ваші розваги та веселощі, які ви влаштовуєте на сесіях та комісіях! Та шкоди від привітань і відпочинку в тисячі разів менше, як від вашої горе-роботи як депутата!

Цей скандал по-різному сприйняли у Тульчинському районі. Були ті, хто підтримав Чубів: «Бо ж треба і під час війни жити — бо всі ми люди і заслуговуємо на відпочинок... Що, сісти, скласти руки та забити вікна дошками і все?» – запитують вони.

Але інші – засудили ці «танці» і пряму трансляцію в соцмережах.

Юрій Швейбиш, депутат Тульчинської ТГ, після публічного звернення оприлюднив ще і заяву до голови Тульчинської ТГ Валерія Весняного:

- Звертаюся до вас як депутат Тульчинської міської ради, як небайдужий житель громади, як батько синів, які в цей час перебувають на фронті.

Мені не зрозуміло, чому до цього часу немає жодної вашої реакції та дій стосовно вчинків ваших підлеглих посадових осіб. Невже ви думаєте, що тихенько зможете відмовчатися? Гайсинською поліцією відкрите кримінальне провадження про наругу над пам’яттю в день трауру.

Найдовша сесія в історії Тульчина

На вимогу депутатів голова Тульчинської ТГ Валерій Весняний зібрав таки сесію. І це була найдовша сесія за всю історію у цій громаді.

Депутати вимагали поставити на порядок денний сесії питання про поведінку секретаря Тульчинської ТГ Віталія Чуби. Проте голова та присутні депутати не погоджувались на це.

Після озвучення вимоги незгодні депутати покинули залу. Більшості не було. Але сесія продовжувалась. Наступного дня така ж картина. Так тривало 5 днів…

Ось як ці події коментує громадський діяч Олександр Монастирський:

– Найдовша сесія в історії тульчина — відбулась! Щоб ви розуміли, вона тривала з 27 липня по 2 серпня. Тобто майже тиждень. І лише після бойкоту її більшістю відбулося засідання фракції депутатів від партії «Українська стратегія Гройсмана». Засідання тривало понад 2,5 год. Під час засідання фракції вся будівля, як кажуть, «стояла на вухах» від занадто гучних дебатів, а вся громада та депутати чекали результату — справедливого рішення. Бо о 14.00 мала розпочатися сесія, яка тривала майже 6 днів!

О 15.00 міський голова запросив депутатів до сесійної зали для продовження розпочатої сесії. Хочу наголосити, на цей раз депутати показали свою згуртованість, готовність для виконання своїх обов'язків, бо відчули, що нарешті вони були почуті! Вже знали, що фракція «Української стратегії Гройсмана», на посаду секретаря міської ради від якої був рекомендований В. Чуба, ухвалила рішення.

На початку засідання сесії міський голова надав слово голові фракції Юрію Деркачу. Він проінформував громадськість, що на засіданні фракції було розглянуте питання про виключення депутата В.Чуби з членів фракції УСГ. За результатами голосування (4 — за, 3 — проти) В. Чубу виключили з членів фракції УСГ. Маємо надію, що це не кінець!

Депутати покидають сесійну залу

Віталій Чуба досі не вважає таке рішення справедливим

Він наголосив, що це кланові розбори місцевих «рішалів» і це політична розправа. Просто знайшли привід…

На сесії його прихильники та і він сам переконували, що з приводу подій поліція порушила провадження. І вона має розібратись – була це моральна наруга над пам’яттю жертв чи ні.

І лише за висновками слід­ства та суду можна робити висновки, а не тепер…

Віталій Чуба, секретар Тульчинської міськради вважає, що над ним вчинили розправу політичні опоненти

Коли верстався номер газети, Олександр Монастирський додав у коментарі «33-му»:

- Я наголошую, що на цьому не має бути поставлена крапка. Бо В.Чубу спочатку вивели з фракції, наступний крок — на з'їзді партії у Вінниці буде відбуватись голосування щодо позбавлення його депутатства… Ну, а за законом, секретар міської ради не може обіймати цю посаду, не будучи депутатом.

Інші депутати переконують, що якби Віталій Чуба визнав свою помилку, покаявся, його б покарали ну, може, позбавленням премії та винесли догану, як О. Перетятко, яка також була учасницею того злощасного святкування дня народження та ще й прямої трансляції із них у соцмережах дружини секретаря Тульчинської ТГ, старости села Ірини Чуби.

Але він поводився дуже зухвало і помилок не визнавав, думав, що «дотисне» більшість… Але не вийшло. Все змінюється… — наголошують вони.

Андрій Власенко