Директор підприємства Олександр Корх вважає, що маточне поголів’я та молодняк азовського осетра отруїли стічними водами в Південний Буг.

Не відкидається причетність відомої міжнародної корпорації, чиї виробничі підрозділи знаходяться вздовж течії річки в районі водосховища. Редакції стало відомо, що наразі ситуацію з екологічним станом річки розслідує робоча група обласної ради.

Крім питання загибелі осетрових вартістю 2 мільйони доларів у межах Ладижинського водосховища, комісія також вивчатиме питання дотримання вимог природоохоронного законодавства при розміщенні водовідстійника у Тростянецькій громаді. На нього скаржаться жителі села Тростянчик.

Відомо, що Ukrainian Caviar Berry — українська аквапромислова компанія з Маріуполя 2017 року переїхала у місто Ладижин на Вінниччині. Мор червонокнижних осетрових на аквафермі стався 3 жовтня. За інформацією керівника підприємства, загинули 3000 рибин загальною вагою 9 тонн, серед яких маточні поголів’я осетра та білуги. Ймовірною причиною загибелі риби керівництво підприємства вважає небезпечні викиди в річку Південний Буг з місцевих підприємств. Підприємство зазнало непоправних збитків, які все ж не порівняти із загальними збитками, які нанесені екології басейну річки Південний Буг. До цього випадку протягом останніх місяців також фіксувалася масова загибель риби в Ладижинському водосховищі.


Жителі села Тростянчик на­діслали колективне звернення до облради, депутатів Тростянецької селищної ради, правоохоронних органів. У своєму зверненні вони просять не допустити будівництва водовідстійника для миття пташників — резервуару для технологічних вод на земельній ділянці площею 2,83 га, яка розташована на території Тростянецької територіальної громади. Вони також скаржаться на можливі неправомірні дії службових осіб селищної ради під час проведення громадських слухань щодо цього будівництва.

Як повідомив член депутатської комісії Геннадій Мазур, у Вінницькій обласній раді відбулося перше засідання робочої групи з питань масової загибелі осетрових у межах Ладижинського водосховища та дотримання вимог природоохоронного законодавства при розміщенні водовідстійника у Тростянецькій територіальній громаді.

— На членах нашої робочої групи лежить велика відповідальність, адже треба дослідити надзвичайно важливі питання. По-перше, вони стосуються екологічної ситуації на Вінниччині, а, відповідно, — здоров’я та якості життя мешканців області. По-друге, йдеться й про бізнес-клімат регіону, створення робочих місць і достойних зарплат для людей. Інвестиційна привабливість області безпосередньо залежить і від стану екології, і від умов для ведення бізнесу, — зазначив він.

Тим часом відома міжнародна компанія МХП наголошує, що спроби звинуватити її у загибелі риби в аквафермі є безпідставними і не відповідають дійсності. МХП є соціально відповідальною компанією і категорично заперечує будь-яку причетність до згаданих правопорушень.

Надсучасні біологічні очисні споруди на Вінницькій птахофабриці (підприємство входить до групи компаній ПрАТ «МХП») здійснюють очищення стічних вод відповідно до нормативів, що встановлені Державою в Дозволі на спеціальне водокористування.

Сподіваємось, що представницька комісія облради зможе провести об’єктивне розслідування екологічної катастрофи. А її висновки дадуть відповідь на десятки запитань стосовно екологічного стану річки Південний Буг, з якої забезпечується водою не одне місто області, зокрема і Вінниця.

Анатолій Петраченко