Через ухвалення нового законопроєкту щодо посилення мобілізації та кадрових змін в командуванні ЗСУ, всі механізми, які задіяні в процесі призову проходять ретельний огляд. Це стосується й військово-лікарської комісії.

Про це розповів перший заступник голови Національної поліції та очільник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

З його слів, в контексті роботи з ВЛК, зараз ведеться значуща перевірка раніше виданих довідок про стан здоров’я. Вже вилучено 45 тисяч медичних справ, які будуть об’єктом уважної перевірки спільно з ВЛК областей та Медико-соціальною експертною комісією на найвищому рівні. Наразі вже здійснено скасування 1200 раніше виданих документів за результатами запитів від поліції та центральної ВЛК.

Крім того, правоохоронці направили до Медико-соціальної експертної комісії 21 тисячу медико-експертних справ для визначення інвалідності. З цієї кількості 6,3 тисячі визнано сумнівними та відправлено на повторний розгляд.

Максим Цуцкірідзе повідомив, що минулого року Нацполіція порушила 63 справи проти посадовців:

ТЦК;
ВЛК;
МСЕК;
спільників цих установ.

Підозрювані, як рядові працівники, отримували гроші за надання “послуг”, тоді як керівники цих установ заробляли значні суми грошей. Цуцкірідзе навів приклад епізоду на Волині, де слідчі виявили 11 випадків участі членів ВЛК у фальсифікації документів для незаконного перетину кордону, що принесло їм приблизно 30 тисяч доларів.

Українців зобов’яжуть повторно пройти ВЛК
Нагадаємо, що у законопроєкті щодо змін в мобілізаційних процедурах визначено, що деякі категорії осіб, які підлягають військовому обов’язку, мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Ці зміни, зокрема, стосуються осіб обмеженої придатності.

Згідно із запропонованими змінами, після прийняття цього закону, три категорії громадян України зобов’язані пройти обов’язкову ВЛК. Ці категорії включають:

Громадян обмеженої придатності, які мають військовий обов’язок, а також резервістів розвідувального органу Міністерства оборони України;

Військовозобов’язаних чоловіків, які працюють у ДБР, БЕБ, Національній поліції України, Службі судової охорони, Державній кримінально-виконавчій службі тощо;

Чоловіків у віці від 25 до 55 років, які після початку повномасштабної війни отримали інвалідність II або III групи, за винятком тих, хто отримав такий статус внаслідок травм та поранень під час виконання обов’язків на фронті.

Оновлення даних повинно бути здійснено протягом 60 днів після набрання чинності закону.