Про це повідомив президент Володимир Зеленський після засідання ставки.

“Цієї ночі свідомими цілями ворога стали Канівська та Дністровська ГЕС. Країна-терорист хоче повторення екологічної катастрофи на Херсонщині. Але тепер під загрозою не лише Україна, а й Молдова. Вода не зупиниться перед прикордонними стовпами, як не зупиниться і російська війна, якщо разом і вчасно не зупинити її в Україні”, – йшлося у повідомленні.

Дністровська гідроелектростанцію знаходиться на кордонні Чернівецької та Вінницької областей. Нижче за течією знаходяться міста Могилів-Поділський та Ямпіль. У 2022 році через екстрені скиди води з ГЕС ці міста зазнавали підтоплення. Схожа ситуація повторювалася й на початку 2023. Тоді причиною стали ракетні удари по об’єкту.

Довідка:

Греблею Дністровської ГЕС створено водосховище, максимальна глибина якого складає 54 м. Воно дозволяє здійснювати сезонне регулювання стоку Дністра. Будівництво об’єкту почалося в 1973 році. В 1981 введено в експлуатацію два перших гідроагрегати ГЕС установленою потужністю по 117 МВт кожний, а в 1983 році гідростанція досягла своєї повної встановленої потужності — 702 МВт.
Зрозуміло, що в разі руйнування дамби були б страшні наслідки із затопленням.