Світ зіштовхнувся з неминучими наслідками роботизації. Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що штучний інтелект б’є по світовому ринку праці «як цунамі». Про це йшлося на заході, організованому Швейцарським інститутом міжнародних досліджень та Цюріхським університетом.

У найближчі два роки штучний інтелект (ШІ), ймовірно, вплине на 60% робочих місць у розвинених країнах і 40% робочих місць у всьому світі. ШІ може принести як величезне підвищення продуктивності, так і більшу нерівність в суспільстві.

США і Велика Британія стали першими країнами, які офіційно почали співпрацювати при оцінці ризиків використання ШІ. Він здатний перебрати на себе роботу 300 мільйонів людей у розвинених країнах і збільшити щорічний світовий ВВП на 7% протягом 10 років.

Водночас технологія принесе значні потрясіння на ринок праці. Першими опиняться під загрозою звільнення юристи та адміністратори.

За підрахунками дослідників, вже зараз приблизно 2/3 робочих місць у США та Європі піддаються певному ступеню автоматизації за допомогою ШІ. У 63% тих, хто працює в економіці США, ШІ зможе забрати половину роботи.

Подібний вплив очікується і в єврозоні. ШІ здатний виконувати такі завдання, як заповнення податкових декларацій для малого бізнесу, оцінка складних страхових випадків або документування результатів розслідування на місці злочину.