Люди з оточення кажуть, що не змогли поділити гроші.

Як ми уже повідомляли, мова йде про сина депутата Верховної Ради від Партї регіонів, ексмера Жмеринки та голову Деснянської райдерж­адміністрації Віктора Жеребнюка.

Ще в тому році Віктора-молодшого арештували. Весь цей час йшло слідство. Віктор Жеребнюк був арештований за рішенням суду та перебуває у СІЗО.

Його батько досі не приїхав до України. Навіть через арешт сина. За розмовами місцевих, будує у Польщі підприємство. Таке ж, яке має у Жмеринці.

Не приїхав тому, що вже з України його б ніхто не випустив: чоловік призовного віку. Хоча має трьох дітей, але повнолітніх. Молодший син навчається за кордоном.

Донька та старший син були депутатами Жмеринської міськради разом із батьком від забороненої нині ОПЗЖ. Із 6-ти депутатів цієї фракції — три сімейні.

У цього чоловіка «все схвачено», – казали про Жеребнюка у Жмеринці. То чому ж аж так «прорвало»? Тим більше, що тим, кого мали ліквідувати, був колишній товариш батька? Причому такий, що коли Жеребнюк очолив у Києві Деснянський район, то забрав його до себе і посадив на «квартирне питання».

Спробуємо розібратись. Досі від фракції «Батьківщина» у Жмеринській раді засідає Анатолій Житницький. Той, у замовленні вбивства якого підозрюють Віктора.

Справу сина екснардепа-регіонала, який організував замовне вбивство місцевого депутата, передали до суду.

Чоловік хотів «допомогти» батьку вирішити питання, які пов’язані з відведенням земельних ділянок під будівництво — повідомляють у Державному бюро розслідувань.

Батько обвинуваченого є екснардепом VII скликання від Партії регіонів та чинним депутатом Жмеринської міської ради від забороненої ОПЗЖ. Однак під час повномасштабного вторгнення РФ чоловік виїхав з України та фактично не виконує депутатські обов’язки. Натомість його бізнесові та політичні інтереси у місті й регіоні представляє син, який торік добровільно склав повноваження депутата міської ради.

«На початку 2023 року в його батька загострився конфлікт з іншим депутатом на тлі блокування розгляду місцевою радою його особистих бізнесових питань, пов’язаних із відведенням земельних ділянок під будівництво. Син вирішив «допомогти» батьку та планував організувати замовне вбивство депутата — члена постійної земельної комісії Жмеринської міської ради. Організатор знайшов посередників, яким доручив підібрати виконавців вбивства, та надав їм інформацію про майбутню жертву. За це він пообіцяв заплатити 8500 доларів», — йдеться у повідомленні правоохоронців.

У ході спецоперації працівники ДБР імітували вбивство та зробили постановчі фотографії, які посередник продемонстрував замовнику. А після передачі грошей за злочин організатора затримали «на гарячому».

Нагадаємо, чоловіка затримали у серпні минулого року. Тоді йому оголосили про підозру в організації закінченого замаху на вбивство, вчиненого з корисливих мотивів на замовлення. За такий злочин передбачається покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

— Всі знають у Жмеринці про давній конфлікт цих двох депутатів зі стажем.

Спочатку, як згадують знайомі, Анатолій та Віктор були приятелями. Віктор Жеребнюк, як відомо, очолював Деснянську райадміністрацію м. Києва. Кажуть, як протеже Юлії Льовочкіної.

Ось саме у цей період у голови райдержадміністрації Жеребнюка виник конфлікт із Анатолієм. Бо він там займався ЖКХ. І начебто суперечка виникла за якісь «заникані квартири».., — діляться з «33-м» жмеринчани.

Так чи інакше, та далі дороги Віктора та Анатолія розійшлись, але обоє повернулись до Жмеринки. І стали депутатами місцевої ТГ. Кажуть, що вони пос­тійно ворогували. Особливо під час земельних питань…

Останній публічний конфлікт, підкреслюють їхні колеги, був через те, що сесія Жмеринської міськради двічі зривала голосування за складання повноважень депутата Жмеринської міськради Віктора Жеребнюка-старшого. Адже він особисто не подавав заяву. А надіслану з-за кордону не затверджували.

Крім того, що Анатолій Житницький є депутатом Жмеринської міськради, він ще й очолює комунальне підприємство «Енергоресурс», тобто працює в органі місцевого самоврядування. А тому бізнесом офі­ційно не має права займатись.

То що тоді так загострило ці стосунки? Бо офіційну версію ми вже знаємо від ДБР. А неофіційну? Зрештою, багато чого відкриє судовий процес.

Зрозуміло, що він стане резонансним. Бо у замовному вбивстві конкурентів не так часто звинувачують синів нардепів. Відслідковуємо цей гучний процес разом.

Андрій Власенко