У територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки Вінницької області вийшли з заявою щодо інформації про утримання чоловіка на території установи. Військові вирішили прокоментувати ситуацію з огляду на суспільний інтерес та розголос в Інтернеті.

Про це повідомляють у Вінницькому обласному ТЦК та СП.

“Представники Державної прикордонної служби України затримали групу з 14 осіб при спробі незаконного перетину державного кордону України. Під час затримання виявилося, що жоден із затриманих не мав при собі військово-облікових документів, які є обов’язковими для військовозобов’язаних громадян України.

З огляду на ці обставини, 6 липня затриманих передали представникам групи оповіщення ТЦК та СП для уточнення їхніх військово-облікових даних. Це було зроблено відповідно до чинного законодавства для визначення їхньої придатності до військової служби та проходження військово-лікарської комісії.

За результатами обстеження ВЛК було встановлено, що всі 14 осіб придатні до військової служби і не мають підстав для отримання відстрочки або звільнення. Відповідно до цього, вони були призвані на військову службу за мобілізацією.

Щодо чуток про фізичний або психологічний вплив на затриманих під час їх перебування в ТЦК та СП, була проведена внутрішня перевірка. Її результати не підтвердили випадків побиття або інших протиправних дій з боку представників ТЦК та СП.

Наголошуємо, що відповідно до Законів України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та “Про військовий обов’язок і військову службу”, ухилення від призову на військову службу, включно з мобілізацією, або від військового обліку, тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Ці закони визначають порядок і умови мобілізації, зобов'язання громадян щодо військової служби та процедури призову. Ухилення від цих обов'язків вважається порушенням, яке карається відповідно до чинного законодавства", - йдеться у повідомленні.

Як стало відомо «33-му» йдеться про випадок Андрія Тихончука з Рівненщини. Його дружина розповіла журналістам, що чоловік ще з двома колегами їхали на роботу на Вінниччину. 5 липня на блокпосту за 45 км від прикордонного села їх зупинили працівники ТЦК для перевірки документів.

"Далі їх перевезли на кордон, щоб скласти протокол про те, що вони буцімто незаконно хотіли перетнути кордон. Їх цілу ніч тримали або прикордонники, або працівники ТЦК. Їх там били, їм там щось кололи, примушували підписати повістки та пройти ВЛК. Їм не давали ні їсти, ні пити", - стверджує жінка.

Потім його перевезли до військкомату у Тульчин. Жінка звернулися до поліції про незаконне затримання людини, а також побиття. Проте Тихончука після проходження ВЛК направили до навчального центру.

Якій версії Ви вірите більше?

Дружині чи ТЦК.

До речі, а чому дружина не вказала, куди їхав на роботу її чоловік із іншими чоловіками? Причому якраз в крайні дні перереєстрації всіх військовозобовʼязаних?

Андрій Власенко