Так нас хочуть залякати, – переконані люди, що виступили проти кар’єру.

Підпал стався в трьох місцях. Місцеві жителі переконані, що таким чином їх залякують, аби не перечили розробці кар’єру, проти якого, як ми уже писали, рішуче повстала місцева громада.

Нагадуємо, що аукціон на видобуток корисних копалин на цій горі виграла компанія з реєстрацією у Києві. Вона нещодавно зареєстрована. І у громадськості є підозра, що це підставна фірма.

Як відомо, громада та громадськість України рішуче повстали проти відкриття промислового кар’єру на історичній території. Бо Буша — це пам’ять, українська історія від прадавніх віків до славної козацької доби, сьогодення.

Ось що розповідають місцеві жителі:

«Після підпалу на горі Лис­ківці горіло все — дерева, кущі, трава. Екологи вже встановили, що згоріло шість видів рідкісних рослин, — розповів Кузьма Федченко, голова ініціативної групи із захисту гори Лисківка. — Тільки ж нас цим не залякати. В історії села був випадок, коли вороги вже брали Бушу в облогу, але бушанці все одно не здалися. Предки вистояли і ми, їх нащадки, вистоїмо».

На історичній горі Лисківка громада планує створити природний заказник.

«Якщо хтось сподівається, що після того як згоріли рослини з «Червоної книги» це завадить створити заказник, то він помиляється, — продовжує Кузьма Федченко. — Коріння рослин не горить, воно тримається землі, тому з часом трави відростуть».

У поліції повідомили, що розшукують того, хто міг вчинити підпал.

«Навіть якщо гору підпалили не зумисно, то все одно пожежа почалася із загоряння», — вважає Олександр Пірняк, колишній директор й ініціатор створення державного історико-культурного заповідника «Буша».

За його словами, навіть недопалок цигарки міг призвести до загоряння. Іншого варіанту, який би спричинив пожежу, місцеві жителі не бачать.

Інші місцеві жителі наполягають, що це був зумисний підпал, бо одразу загорілось у трьох місцях. На сьогодні правоохоронці розслідують причини підпалу. Як далі розгортатимуться події — повідомимо.

Соломія Мальва