Наша газета вже розповідала про ситуацію, яка склалась у Бару. Там продавці з ринку, який роками працював коло автовокзалу, проти перенесення його на територію колишньої котельні. Люди кажуть, що на новому місці незручно, а покупців буде в рази менше. Свою точку зору на цю проблему днями оприлюднив мер Артур Цицюрський.

– Тема, яка «зненацька» сьогодні розбурхала нащадків славетних працьовитих і підприємливих барчан, не звужується тільки до рішення виконкому про заборону роздрібної виїзної торгівлі в районі автовокзалу. Якось так сталося, що Барський центральний ринок став приватним… За роки незалежної України форми та формат торгівлі на базарі та біля нього декілька разів змінювались. Це відчували на собі, і не завжди з позитивними наслідками, як підприємці, так і барчани, які користувалися послугами базару. Весь цей час значні незручності та небезпеку для життя громадян (навіть маємо один летальний випадок) створювала торгівля на прибазарній площі центрального ринку. Розпочавши з 11-го та до кінця вересня 2018 р. цим незручностям та небезпеці була поставлена крапка, – заявив він. – Згідно рішення виконкому №116 від 6 вересня 2018 року, місця для виїзної та виносної торгівлі було визначено на території колишньої тепломережі. Завершивши необхідні приготування, провівши роз’яснювальну роботу з підприємцями, зміни пройшли плавно без ексцесів та претензій. А найголовніше – це було моментально оцінено та активно підтримано барчанами, які десятки років потерпали від цих незручностей. Звісно, паралельно з роботою нового ринку проводиться поліпшення території, монтуються нові торгові ряди, переносне обладнання та облаштовуються інші зручності. Усе це закупляється вже за кошти, зібрані за торгові місця працівниками КП «Бар-благоустрій». Але далеко не всі знають, що основною вимогою підприємців було навіть не облаштування торгових рядів та інших необхідних зручностей, а рівні умови для всіх учасників із числа продавців. Так ми поступово підходимо в питанні впорядкування виїзної/виносної торгівлі в Барі до одного з активних місць міста – автовокзалу та прилеглих до нього територій, що розташовані в історичній частині міста по сусідству з пам’ятками історії, культури та є однією з активною транспортною артерією на в’їзді та виїзді з міста в Кам’янецькому напрямку.

За словами мера, ганебним є факт, який характеризує свідомість осіб, які здійснюють торгівлю на привокзальній площі. З 30-ти чоловік, що звернулися до міської ради з листом про незгоду з рішенням виконкому про відміну виїзної торгівлі – тільки четверо зареєстровані, як підприємці! Зі 102 осіб, що підписались під проханням продовжити стихійну торгівлю 75% – жителі району.

– Розумію, в кожного своє бачення як має виглядати сучасне місто, але пояснювати барчанам як має виглядати в’їзд до їхнього міста та його історичного центру мешканцями інших громад – це вже не є коректним, -сказав мер. – Подобається тим, хто себе впізнав у статті-роз’ясненні, чи ні, але будь-які дії або бездіяльність все рівно матимуть оцінку, пояснення та будуть подані на розсуд громаді. Кожен учасник чи противник змін на краще має своє прізвище і воно має бути назване. Запрошую усіх барчан висловити свою думку з приводу висвітленого питання, в будь-який зручний спосіб: через Інтернет, засоби масової інформації, в телефонному режимі, особистий прийом, присутність на черговій сесії Барської міської ради та інші можливі способи.

Віталіна Володимира