Мешканці 12 сіл і селищ Жмеринського та Вінницького районів далі активно виступають проти будівництва сміттєпереробного заводу у селі Людавці.

– Мер Вінниці та його заступники нас запрошували до Польщі подивитись, як там працює сміттєсортувальна станція. Але ми питали — хіба ця станція далеко від міста, в лісі? Вона обігріває місто, дає робочі місця людям! Наш 12-метровий котлован, що застелили бетонітовими матами — це для сміттєвого заводу? Чи, може, для звалища, куди вони хочуть звозити сміття з Вінницької, Хмельницької, Житомирської та Львівської областей? — обурюється голова ініціативної групи з села Людавки Леонід Климбовський. — Досі немає відповіді, з якою метою вирізали ліс, який належить Шепетівському військовому лісництву. Хоча знаємо, що прокуратура та поліція відкрили слідство за цим фактом.

Ми теж чекаємо… Але якщо тисячі людей, які захочуть пити чисту воду, дихати свіжим повітрям, прийдуть дізнатись відповідь на свої питання до кабінетів посадовців, зокрема на Банкову? Варто доводити людей до крайнощів у такий важкий час?

Роман Пашковський, сільський голова Людавки, запевняє, що настрій людей не змінився:

– Нас 12 сіл Жмеринського та Вінницького районів. Ми, Браїлів, Дубова, Кармалюкове, Почапинці, Курилівці, Новоселиця — наші сільські та селищні ради. Вимоги людей — має бути обов’язкова екологічна експертиза місцевості із залученням незалежних фахівців. Лише після цього — проведення громадських слухань безпосередньо у селах, із людьми! І тоді вирішення, що там має бути. Чи підтримують владні мужі ці пропозиції? До речі, ми та Жмеринський район нічого не виграємо від розташування там сміттєпереробного заводу. Бо, згідно з новим законодавством, 75% прибутків від шкідливого виробництва підуть за межі району. А взагалі моя думка та нашої громади єдина: у час війни у Людавці необхідно відновити військову частину!

Влада Жмеринського району запевняє, що тримає питання на контролі.

– У нас є тісна співпраця у цьому напрямку з робочою групою, куди увійшли голови ініціативних груп, сільські, селищні голови, незалежні фахівці. Була довга й продуктивна зустріч із міським головою Вінниці, заступниками, начальниками служб, які займаються цим питанням. Робоча група розробила меморандум, який ми передали міській раді Вінниці. Вона його теж погодила, — пояснив голова РДА Олег Легеза. — Там чітко йдеться, що мови про жодне сміттєзвалище посеред лісу не може бути. А що саме – сміттєпереробний завод, станцію.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.

Олександр ЯВОРСЬКИЙ