До 2100-го вода може піднятись на 20 метрів. Температура – сягнути + 800 С.

Європарламент оголосив надзвичайний стан у сфе­рі клімату і довкілля в Європі та світі – відповідну резолюцію було прийнято 28 листопада.

Європейські депутати закликали президента Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн включити до нової Європейської кліматичної угоди зобов’язання щодо скорочення викидів парникових газів на 55% до 2030 року.

Рішенню Європарламенту передувала публічна заява Всесвітньої метеорологічної орга­нізації відносно концентрації СО2 в атмосфері: у 2018 році цей показник сягнув рекорду – 407,8 частки на мільйон (ppm). У 2017-му він складав 405,5 ppm, а у 2015-му – 400 ppm. Якщо порівнювати із 1990 роком, відколи питання глобального потепління вийшло на рівень ООН, вміст вуглекислого газу в повітрі зріс на 43%. Подібна концентрація СО2 спостерігалася в атмосфері Землі 2–3 млн років тому.

Вчені прогнозують, що до 2100 року людство чекає зростання середньорічної температури на 2–3 градуси, підвищення рівня океанів і морів на 10–20 метрів, жорстокі посухи змінюватимуться шаленими повенями, пори року будуть знівельовані й почнуться проблеми з врожаями та доступом до питної води.

Необхідно обмежити зростання температури нижче 1,5°C до 2030 року. На сьогодні потепління вже перевищило 1°C. Від 1990-х років було прийнято та підписано три глобальні документи щодо боротьби зі зміною клімату та обмеження викидів СО2, але проблема лише погіршується.

Ставка на «зелену» енергетику також не виправдала себе. Багато хто вже визнає, що розвиток джерел відновлюваної енергії не вирішує проблем глобального потепління. Отже, в найближчому майбутньому знадобиться ще більше грошей, щоб виправити ситуацію. Ос­кільки Україна є підписантом усіх трьох міжнародних документів, це безпосередньо стосуватиметься й українців.

Соломія КАЛЮЖКО