Щорічний зимовий облік диких тварин розпочався у мисливських угіддях Вінниччини. Обліковують чисельність диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин і лісівники ДП «Жмеринський лісгосп».

Підрахунок дичини, як правило, проводять за допомогою багатьох мето­дів, зокрема методу шумового прогону, спостереженням у місцях під­годів­лі. Цьогорічна зима поки що не порадувала подолян сні­гом, тому май­же унеможливлює проведення підрахунку тварин за слідами. Жмеринські лісівники користуються новітньою технікою, зокрема квадрокоптером та фотопастками, які, крім того, що допомагають контролювати порушників правил полювання та стан лісових масивів, фіксують і мешканців лісів. Ці дані також є додатковим джерелом інформації про стан тваринного світу лісових угідь.

– Ці дані допомагають забезпечити об’єктивний контроль за використанням та відтворенням мисливських тварин у мисливських угід­дях. На основі результатів обліку готуються ліміти відстрілу, відлову диких парнокопитних та хутрових звірів у мисливському сезоні.

На основі обліку узагальнюють дані і про щільність таких хижаків, як вовки, лисиці, чисельність яких останніми роками значно зростає. Вони є серйозною загрозою для молодняка козуль, зайців та інших диких тварин. Останнім часом надходять дані про напад вовків і на свійських тварин. А лисиці небезпечні як переносники сказу, – розповідає головний лісничий Сергій Мацюк.