Люди села Кацмазів Жмеринського району самотужки виганяли трактори з пасовища. «Чорні джипи» поклали своє око на пасовище, яке єдине на два села та містить меліоративну систему з державним майном. Під час оборювання мочарів знайдено уламки меліоративної системи (труби). Про це повідомляють жителі села Кацмазів.

За їхніми словами, 29 лютого 2020 року на Кацмазівське пасовище заїхали чужі трактори та почали орати землю, на якій вже близько 40 років випасається сільська худоба. Жителі зібралися та спільними зусиллями зупинили оранку. Їм заявили, що поле все одно відберуть. Та кацмазівці не здаються і продовжують боротися за своє право тримати корову в час страшного безробіття у їхньому селі.

Зараз мешканці села Кацмазів та селища Настасіївка, що знаходяться за 25 км від районного центру – найбідніші в районі. Бо єдиним заробітком в їхньому селі є корови та молоко – немає жодної іншої роботи. У Кацмазові приживає 680 осіб, і жителі тримають 260 одиниць рогатої худоби.

Селяни розповідають, що обійшли вже всі можливі органи влади та просили допомоги у адвокатів, але їм всюди відмовляють. Та по секрету натякають на те, що «віджим» пасовища – це чергова корупційна схема.

«Наше село знаходиться в критичному стані. Ми дійсно виживаємо на молоці. У селі чимало дітей і багатодітних мам. Про них ніхто не подумав. Та пасовище дуже специфічне. Його нашим селам виділили ще за часів колгоспу «Росія». На цьому полі проводилися меліоративні роботи та встановлено залізобетонні скважини. За цим майном закріплена людина, яка кожні 6 днів вимірює рівень води і подає дані на Хмельницький (Подільська ГПГ, вул. Геологів, 5). На полі є такі місця, де товщина грунту до води 1 метр. Ми просили владу допомогти та звернути на це увагу (зверталися до поліції, прокуратури, Держгеокадастру у Вінниці та Жмеринці, Вінницької ОДА). Ми візьмемо всі документи і підемо під ОДА у Вінницю, ми будемо перекривати дорогу та робити мітинги, але поле нам мусять залишити!» — розповідають розлючені жителі сіл Кацмазів і Настасівка, котрі продовжують випасати худобу на даному полі та відступати не думають.

Ситуація на Кацмазівському пасовищі і справді плачевна. Якщо там почати оранку, то, ймовірно, позатоплює населені пункти – село Кацмазів і Нозкивці. Села підуть під воду, тому, що дана місцевість має ще й до цього всього немалий градусний схил, каміння, підводні джерела та мочарі. Чи допоможе влада запобігти цьому нещастю?

«Ми зробили запит на публічну інформацію у Держгеокадастр. Натомість нам дали відповідь про те, що земля вже роздана атовцям. Ми зверталися до голови села і він сказав, що сам не розуміє, що відбувається, бо про все дізнався в останній момент», — діляться жителі села.

Люди розповідають, що в розпачі просили допомогти відстояти сільське пасовище у голови села – Дідовика Василя Івановича, який вже 12 років знаходиться при місцевому правлінні. Та, на жаль, ніякої конкретної відповіді від нього не було. Селяни заявляють, що про дану ситуацію очільник села знав ще з осені минуло року, але людям про це не повідомив та сам не вжив ніяких заходів. Він заявив, що «у справі серйозні люди» і краще їм не заважати, бо це нічого не допоможе.

Ми також намагалися зв’язатися з ним, але він ігнорує телефонні дзвінки. Редакція «33-го» готова вислухати точку зору голови села Кацмазів.

Натомість голова районної державної аміністрації міста Жмеринка Святослав Миколайчук розповідає, що жителі села Кацмазів не зверталися до нього з цією проблемою.

«Я вперше чую про ситуацію з пасовищем у Кацмазові. Жителі цього села до мене не зверталися. Я завжди на боці людей. Якщо вони звернуться до мене, я буду особисто розбиратися з поставленою проблемою», — коментує голова райдержадміністрації міста Жмеринки.

Соломія Копач