Ініціатором зустрічі став депутат Крижопільської районної ради Анатолій Кречківський, який брав участь в онлайн-конференції «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади», на якій Володимир Гройсман запропонував розробити план розвитку територіальних громад Вінниччини.

За ідеєю Володимира Гройсмана (Прем`єр-міністр України 2016-2020 рр.), «Стратегія 2030» для кожної конкретної громади Вінниччини має впорядкувати все, що необхідно зробити в найближчий час, щоб створити надійне підгрунття для подальшого розвитку населеного пункту та регіону в цілому.

Анатолій Кречківський на зустрічі з представниками Андріяшівської, Вербської, Вільшанської, Гарячківської, Городківської, Дахталійської, Джугастрянської, Кісницької та Савчинської сільських рад зазначив, що планування та побудова стратегічного плану до десятиліття є важливим чинником успіху та спроможності громади.

Мета Стратегії 2030 визначити потреби та перспективи кожної сфери в житті громади, щоб мати чітке уявлення про напрямки діяльності на майбутнє. Я розумію, що розробка дієвої стратегії розвитку – нелегка та кропітка праця, але вкрай необхідна, адже визначає майбутнє громади на найближчі 5-10 років. Радий, що нам зголосилися допомогти експерти, які розуміють як вибудовувати пріоритетність та зосереджуватися на головних цілях, – зазначив пан Анатолій.- зазначив пан Анатолій.

Ексголова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський, який долучився до формування обласної «Стратегії 2030», на зустрічі в Городківці зазначив:

– Жителі громади мають цілісно та комплексно розглядати свій розвиток та усвідомлювати необхідність залучення широкого кола учасників для планування та реалізацій визначених цілей. Стратегія допомагає визначити чіткі пріоритети, а не робити хаотичні кроки. Це певний вектор руху до успіху. Тому зараз потрібно докласти максимум зусиль та злагоджено попрацювати командою. Щоб документ «Стратегія 2030» не залишився лежати на полиці, його мають напрацювати саме жителі цієї громади, які розуміють всі сильні та слабкі сторони своєї території.

На перше обговорення Стратегії 2030 для Городківської ОТГ зібралися три десятки людей, з усіх населених пунктів, що мають об’єднатися. Зазначили, що майбутня громада багата родючими землями, водними ресурсами та, найголовніше, людьми, які вміють і хочуть працювати.

Василь Притула закцентував увагу на потенціалі для розвитку. Це наявність на території громади двох кар’єрів, текстильної фабрики, яка потребує модернізації і може привабити інвесторів, а також працююча гідроелектростанція.

Валентина Гижко додала, що Городківська громада має багату історичну спадщину. В минулому році селяни виявили стародавні катакомби. Історики вважають, що їх збудували ще в 17-му сторіччі.

В нас є костел, занедбане єврейське кладовище. Потрібно не цуратися історії, а врятувати катакомби, відбудувати зруйновані ділянки, облаштувати там музей. Це може привабити туристів до нашої громади, а це також потенціал для розвитку, – каже пані Валентина.

Усі учасники заходу зазначили, що робота над комплексним стратегічним планом є дуже важливою, тим паче в нинішній умовах, коли Україна стоїть на порозі економічної кризи. Також дійшли висновку, що для успішної реалізації напрацьованого документу необхідний постійний плідний діалог місцевої влади та громади.

За інформацією
Крижопільських Вістей