Такої сесії Вінницької обласної ради ще не було. Бо депутат ВР Ірина Борзова стояла з одиночним пікетом прямо в залі з плакатом «Почуйте голос народу». Далі вже голова Вінницької ОВА Сергій Борзов, її чоловік, не витримав і, ігноруючи, вийшов із зали.

У цей час колектив обласного клінічного Центру інфекційних хвороб на захист свого керівника Ігоря Матковського вже п’ятий день із плакатами стояв під облрадою. Під час сесії представників від медиків запустили до зали. Але слова так і не дали.

Директор профільного департаменту ОВА Ольга Задорожна обурилась, вже після сесії, що жоден із депутатів так і не вийшов до протестуючих людей.

Що стало причиною «гострої фази війни між ОВА та облрадою», напевно, знає вже чи не вся область.

Із трьома керівниками обласних комунальних лікарень голова Вінницької облради не продовжив контракти. Світлану Голодюк із Центру, більше відомого в народі як Чорнобильський, звільнили без попереджень. Ігорю Матковському, керівнику іншого Центру — інфекційних хвороб — запропонували, як і Пилипу Прудиусу із ендокринологічного диспансеру, статус в.о.

Ігор Матковський на таку пропозицію не погодився.

Але, тоді як Світлану Голодюк, після протесту колективу та ультиматуму військових із передової, призначили на посаду, рішення по Матковському досі не змінене.

Вже на сесії заступник голови Вінницької облради Ігор Івасюк почав зачитувати висновки комісії, яка була створена в обл­раді, де вказував на порушення, нібито виявлені при керівництві закладом Ігоря Матковського.

Ось що повідомив заступник голови Він­ницької обласної ради Ігор Івасюк:

— У травні 2022 року Він­ницька ОВА передала КНП Він­ницької обласної ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб» 357 тонн конфіскованих пально-мастильних мате­ріалів (СБУ кон­фіс­кувала їх у російського «Лукойл». Вони їхали до Придністров’я та знаходились на залізничних коліях Вінницької області — ред.).

Буквально вже наступного дня директор закладу Ігор Матковський звернувся до директорки департаменту охорони здоров’я Вінницької ОВА Ольги Задорожної за дозволом продати одержані ПММ. І в цей же день одержав погодження.

357 тонн палива були реалізовані на суму 9,5 млн грн».

Як стало відомо, на ці кошти, «у складчину», було придбано КТ для цієї ж лікарні.

Заяву оприлюднив і голова облради Вячеслав Соколовий:

– Якщо це дійсно так, то це — мародерство. А я не буду покривати мародерство.

Такі висновки буквально вивели з рівноваги начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова. Він почав запитувати у доповідача Івасюка, інших, що це за комісія така була і чому Вінницька обласна адміністрація під час воєнного стану не була поставлена до відома, а до неї не були введені представники про­фільного департаменту?


А далі, коли доповідач продовжував називати нібито порушення Матковського, начальник ОВА Сергій Борзов вийшов із се­сійної зали.

Нардеп Ірина Борзова порадила доповідачу Івасюку краще розібратись із дружиною, також депутатом облради, яка начебто була за кермом у нетверезому стані і на яку складали протокол по­ліцейські.

Колектив продовжував вимагати поновлення Ігоря Матковського. Рада не чула…

Як повідомив Євген Шаповалов, депутат від «Слуги народу», біль­шість із УСГ та «Батьківщини» у облраді приймає рішення, не ставлячи до відома інших депутатів. Більше того, все останнім часом взагалі перейшло до «міжусобчика». І рішення приймає наближена до голови облради група осіб. Так не має бути, і це неправильно.

Сесія облради спрямувала висновки комісії по нібито порушеннях Ігоря Матковського до прокуратури. Щоб там дали оцін­ку законності його дій.

На цьому і розійшлись... А далі було продовження обговорення останніх подій вже у коридорах. Там випливли цікаві наміри цих договорняків.

І не тільки те, що племінницю нардепа Мейдича та куратора своєї фракції у Вінницькій облраді Юлію Паламарчук намагались поставити на місце С.Голодюк.

– Клінічний інфекційний центр нібито має очолити заступниця Людмили Грабович Мацюк, яку ще за часів керівництва медициною міста та області, нині керівника цього напрямку в облраді.

І мова йде більше не про якісь там порушення Матковського, а про 84 (42) гектари «золотої» землі цього закладу. Треба поспішати її дерибанити. Як і кошти, які на­дійдуть на реконструкцію? Так це виглядає?

Прокурор області В. Соколовий, яким був голова обл­ради до цього, знає про злочинні дії стількох присутніх у місцевій владі та цій залі, що якби їх не покривали, то сиділи б в камерах, а не у представницьких кабінетах, – ділились у коридорах влади.

Як відомо, до цього воїн Юрій Басюк від імені фронтовиків поставив ультиматум голові Вінницької облради — піти негайно у відставку.

Вячеслав Соколовий вимогу проігнорував.

Що буде далі — відслідковуємо разом.

Тетяна Редько
Фото Сергія Хіміча