Підрозділ захоплював ро­сійські БпЛА та засоби зв’язку, щоб техніки ЦРУ могли зламати шифрувальні системи РФ;

Буданов «був висхідною зіркою» у під­розділі. Відомий «смі­ливими операціями в тилу ворога і мав тісні зв’язки із ЦРУ»;

«Переодягнувшись у російську форму, тоді ще підполковник Буданов переправив командос через вузьку затоку на надувних катерах, висадившись уночі в Криму»;

Операція не була узгоджена зі США і викликала різку критику з боку Вашингтона.

Центральне розвідувальне управління США з 2014 року таємно допомагало протистояти РФ в Україні. Американці долучилися до розбудови оновленої розвідки, а також тренували новий елітний спецпідрозділ 2245, командиром якого був вінничанин Максим Шаповал.

Про це стало відомо зі статті американського видання The New York Times, яку опублікували 25 лютого.

Після втечі Віктора Януковича у 2014 році чимало документів та даних Служби безпеки України були знищені його поплічниками. Тогочасний голова СБУ Валентин Наливайченко звернувся з пропозицією співпраці до ЦРУ та британської служби МІ 6. Американці погодилися, але висунули умову очистити спецслужбу від російських шпигунів.

У 2015 році керівник Головного управління розвідки України генерал Валерій Кондратюк зумів завоювати довіру ЦРУ, в якому до цього ставилися скептично стосовно української розвідки. Українські спеціалісти проходили навчання, розбудовували мережу розвідувальних баз на кордоні з РФ, діставали цінну інформацію, яка цікавила закордонних партнерів. Фахівці ЦРУ допомагали тренувати новостворений елітний український підрозділ 2245, до якого входив і нинішній керівник ГУР Кирило Буданов. Україна стала повноцінним гравцем у «шпигунських війнах». Проте США були проти «бойових операцій» та підтримували лише дії для збору інформації. Така позиція не влаштовувала ГУР, де вирішили діяти рішуче.

«16 жовтня 2016 року в окупованому Донецьку вибухнув ліфт, в якому їхав російський бойовик Арсен Павлов, відомий як Моторола. Згодом українські агенти встановили реактивний гранатомет у будівлі навпроти офісу командира сепаратистів Михайла Толстих, відомого як Гіві. Як тільки він увійшов до кабінету, українські спецслужбовці вистрелили і вбили його. У відповідь росіяни вбили керівника підрозділу 2245 полковника Максима Шаповала, підірвавши його автомобіль у Києві на розі вулиць Солом’янської та Механізаторів», — йдеться у матеріалі.

За даними The New York Times, Шаповал їхав на зустріч з офіцерами Центральної розвідувальної служби у Києві, коли його автомобіль вибухнув. Представники ЦРУ також були присутні під час прощання з загиблим спецпризначенцем.

Максим Шаповал народився у Вінниці. Його батько був військовим льотчиком. Після закінчення школи закінчив Військовий інститут Національного технічного університету України та розпочав службу у військових частинах розвідки. За час проходження служби брав участь у миротворчих операціях. Згодом очолив спеціальний резерв Головного управління розвідки Мі­ністерства оборони України.

Загинув у 38-річному віці. Посмертно присвоєно військове звання генерал-майор, а також указом президента України Петра Порошенка визнано «Героєм України».

У Вінниці на честь спецпризначенця названо вулицю та провулки.

«33-й» публікував інтерв’ю з його мамою-вінничанкою.