На замовлення одного із телеканалів три тижні дві лабораторії паралельно досліджували по 77 однакових зразків масла. Всього перевірили 154 пачки. Як виявилося, з перевіреної кількості масла 21% є фальсифікатом. І тут лідером стало Прикарпаття. Івано-Франківський міськмолзавод наплодив найбільше фейку — 5 зразків. У кожній цеглинці рівно половина – замінники. Завод Богодухівський на Харківщині — тамтешнє масло у різному пакуванні приїхало на дослідження у двох різних областях. І в обох результат однаково нахабний — 75% немолочних жирів. В Одеській області фальсифікат роблять у Кілії, де масло треба перекваліфікувати у серед. Підбираємося до найцікавіших, там, де молока або реально лише одна крапля, або немає взагалі. «Канівське» – із назвою «Апрель» — 87% немолочних жирів. Погані результати у Дніпрі — ТОВ «Інтермол», продукція якого є на 100% фейком. Виробник – Миколаївмолпром, де надпис «екстра», але це 100% фальшивка, бо в обох плитках лабораторії знайшли 100% чого завгодно, тільки не вершків. Три пачки спантеличили. Одна з них, куплена у Сумах, – чисте масло, дві інші – із домішками (10%). Усі з різних партій, але виготовлені на Старокостянтинівському заводі на Хмельниччині.

У списку досліджених зразків були й з Вінниччини. Зокрема експерти перевірили масло торгової марки «Ферма» у Тульчині. Там жодних домішок чи заборонених речовин не знайшли. Така ж ситуація виявилась із «Люстдорф», марка зареєстрована в райцентрі Іллінці. Більше жодних зразків з нашої області чомусь не перевіряли.

Вінничанин Сергій Іванюк близько семи років встановлює обладнання на заводах із виробництва молочних продуктів. Тому «зсередини» знає всю «кухню» та радить нашим читачам бути вкрай обережними.

– Оскільки власникам дорого купувати молоко у населення і воно нині у дефіциті, більшість з них бере рослинні жири. Уявіть собі, кілограм коштує 8-10 гривень. Суттєва економія та високі заробітки виходять. Був у мене випадок, коли приїхав на один завод, до речі, вище він є вказаний у антирейтингу, а там взагалі не було молока. Де повинні були приймати його, стояли дві бочки із додатками, — каже спів­розмовник. — Найчастіше під­робляють вершкове масло. Заморожений брикет масла, який має зберігатися за мінусової температури, завжди твердий як дошка. А от якщо в продукті є домішки рослинної олії, то за мінусової температури він все одно буде не надто твердим. На нього можна натиснути — і залишиться слід. Треба уважно придивитися до цього масла, хто виробник і що там написано. Крім того, масло відомих брендів, представлене у великих торгових мережах, фальсифікується набагато рід­ше, в той же час воно часто має не дуже хороші показники по мікробіології, що пов’язано вже з недотриманням реалізатором умов зберігання продукту.

Валентина Лісова