А «едельвейсівці» опинилися між ними.

«Весь тиждень, доки Рома сидів у СІЗО, ми ретельно готувалися до суду. Найняли хорошого адвоката, знайшли людину, котра взяла б його на поруки (це депутат обласної ради Володимир Барцьось). Але нічого не допомогло. Склалося враження, що у колегії суддів — Рупак, Нагорняк і Ковальська — вже вибудувалася своя непохитна лінія і вони всіх «закривають»: і нацдружини, і «Едельвейс», а жмеринських відпустять. Так і сталось. Може, допомогла суддя-жмеринчанка?

Роман Костишин нині перебуває у СІЗО. Йому ніхто не проводив медичну експертизу, хоча у нього була пробита губа. Жодних слідчих експериментів ніхто не проводив. І якщо Рома не вчиняв протиправні дії, нікого не бив, то на підставі чого прокурор може бути переконаний, що Роман втече від слідства? Його звинуватили в тому, що нібито він не давав показів. Але це його право, гарантоване законодавством!

По відео з камер спостереження видно, що Роман навіть жодного опору не чинив. Він постійно перебував десь збоку, ні на кого не нападав. Навпаки — саме його били і заламували руки.

Що б ми не робили, суд все одно відхиляє апеляційні скарги. Міра запобіжного заходу продовжена на 60 діб. Які б обставини сімейні не були (а в цих хлопців і родичі хворі, і батьків немає, Роман — студент торговельно-економічного університету і йому потрібно писати дипломну роботу, у нього молодша сестра і взагалі він більше волонтер, а не бойовик), ніхто на це не зважає. Так вийшло, що «едельвейси» потрапили не в те місце і не в той час. Їх підставили.

Ми наполягали, щоб Романа відпустили під цілодобовий домашній арешт. Два хлопці з ГО «Едельвейс» перебувають під домашнім арештом. Але прокуратура вже подала апеляційну скаргу про те, щоб їх таки взяти під варту.

З самого початку їх просто побили у Жмеринці, закрили в ІТТ, і рідні довгий час не знали, де вони перебувають. Депутати Жмеринської міської ради, зокрема Андрій Стемповський і так звані Борщі — Сергій Борщенко зі свитою — справді нападали на хлопців першими, і ця акція була спланована. Хлопці їхали на мирний мітинг. Вони справді готували запитання, котрі мали поставити Світлаку на сесії. Були депутати, котрі готувалися змусити Світлака скласти свої повноваження, і він зробив на цьому скандал. Але там на хлопців вже чекали. Було дві сторони конфлікту: тітушки Жеребнюка і тітушки Світлака. А наші хлопці опинилися між ними. Ось і утворився такий бермудський трикутник. На відео чітко видно, як Стемповський подавав сигнал своїм, гучно плескаючи руками… Чому ж звільняють саме депутатів-замовників цього побоїща вже у самому приміщенні міської ради?

Після першого суду всіх завезли у СІЗО, а Костишина тиждень тримали в ІТТ на Пирогова, 4. Допитували, постійно когось підсаджували, щоб вивідати у Романа якусь інформацію. Жодних побачень і передач від рідних. Для поліції «Едельвейс» — дуже незручна організація, цих хлопців не люблять. А Рома дуже харизматичний і помітний, самовіддано бореться з несправедли­вістю. От його й вирішили трохи помордувати. Тільки згодом його перевезли у СІЗО. І коли я його побачила у залі суду — жахнулася. Він почорнів.

Я не боюся наклепів і погроз. До слова, мені вже погрожують. Дзвонять посеред ночі з прихованих номерів і кажуть: якщо не перестанеш втручатися, то ми знайдемо твоїх рідних. Якби я справді боялася, то того ж дня, коли Рому затримали у Жмеринці, напевно, сказала б йому, що ми більше не зустрічаємося. Але я не з тих людей.

Ірина за коханим у вогонь та у воду

Тільки згодом відбудеться суд по справі. І переконана, що не Рома Костишин буде переховуватися від суду, бо він ні в чому не винен і доводитиме це.

Ми хочемо, щоб цю інформацію прочитало якнайбільше людей. Нехай всі дізнаються правду».

Тим часом вінницький активіст Юрій Хорт у соцмережах поширив постер «Свободу Роману Костишину», в котрому проводить паралелі із своїм затриманням.

«У Жмеринці 27.02.20 відбулося протистояння громадян проти міс­цевого в.о. міського голови Світлака. Затримано 20 активістів, серед яких голова ГО «Едельвейс» Roman Kostyshin. Затриманих безкарно лупцювали поліціянти і ті­тушки, їм не була надана медична допомога та не зафіксовано тілесні ушкодження. При цьому керівництво поліції Вінницької області «філософствує» на брифінгу про «постраждалих» поліціянтів, яких зараз «пропишуть» у лікарнях і робитимуть з них «потерпілих», як по моїй «справі портрета Порошенка».

Хочу нагадати, що в червні 2019-го працівник поліції забив до смерті людину — Олександра Комарніцького. Зараз він спокійно розгулює на свободі і намагається поновитися на посаді. Педос і Синявський за це не відповіли. І навіть прессекретар ГУНП Анна Олійник, котра поширювала інформацію, що Комарніцький сам «упав і вдарився», зламавши собі основу черепа. У вас немає морального права називатися «правоохоронцями».