Після цього, за словами жінки, ніхто з лікарів не підходив ні до неї, ні до дитини, а їсти «кидали, як собаці» під двері і в брудному посуді. Невдовзі породіллю вигнали із закладу через чорний вихід навіть без офіційної виписки. До цих пір вона перебуває у стані шоку, адже має на руках результат тесту – він у неї виявився негативним. Які сім кіл пекла довелось пройти жінці і чи можливе якесь покарання медикам – дізнавались наші журналісти.

– Цьогоріч у Тростянці через малу кількість пацієнтів закрили пологове відділення, а до Бершаді 30 кілометрів дороги в аварійному стані. Тож задовго до пологів я вирішила, що народжувати буду у Гайсині. Було вже 36 тижнів вагітності, 3 липня я відчула легкі перейми. Тому вирушила до Гайсинської лікарні. Лікар оглянув і сказав залишатися, адже за всіма ознаками вночі мала народжувати, — каже Юлія Бобрик. — Звісно, я залишилася, в мене взяли аналіз на COVID-19. У закладі є апарат, який робить ІФА-обстеження. Потуги почалися так, як і сказав лікар, серед ночі. Дуже дякую йому та всьому медперсоналу, які були на зміні і допомагали. Дякуючи Богу, все пройшло добре, і на світ з’явився наш синочок. Вранці всі рідні вітали, ми з чоловіком були найщасливіші батьки. Лікар, який приймав пологи, ще раз оглянув та пішов додому. А я чекала результату тесту, але переживань не було, адже розуміла, що ніякого коронавірусу нема. У мене жодних ознак застуди не спостерігалось… Коли на роботу вийшла друга зміна, я саме годувала груддю синочка. Раптом почула крик з коридора, щоби не виходила з палати, бо у мене гостра форма коронавірусу. Мовляв, дитина має знаходитись від мене на відстані і годувати її тепер лише в масці…

Те, що було далі, просто шокує.

– Ні до мами, ні до дитини ніхто не підходив, синочок плакав, лікарі все чули і взагалі не реагували. Хоча знали, що малюкові всього декілька годин і Юлія ще не відійшла після пологів. І тільки чула за дверима: «Оце нагородила… Оце нас нагородила». Наче вона в чомусь винна. Дали їсти, як собаці — під двері кинули і сказали швидко вийти і забрати, а посуд був такий брудний та побитий, що його бридко взяти в руки, — продовжує подруга породіллі Віта Мекекечко. — Цілий день вона проплакала, просто не було сил…. Потім сказали, що в понеділок візьмуть аналізи і відправлять у Вінницю, щоб точно підтвердили, що COVID-19 у Юлі є, хоча ніяких ознак хвороби не було. Вночі з суботи на неділю дитина дуже плакала, Юлія не могла її заспокоїти, весь медперсонал на зміні все чув, але ніхто навіть не зайшов до них. Тоді вже ми подзвонили до завідуючого від­ді­ленням та попросили, аби хоч якось допомогли. Через годину до подруги зайшли працівники у захисних костюмах. Одразу почали висловлювати претензії, чому вона телефонує і скаржиться їхньому керівництву, подивилися дитину і сказали, що, мабуть, він хоче їсти та потрібно його підгодовувати. У мами від стресу забракло молока. Принесли суміш, малюк поїв і заспокоївся. Вранці у неділю в Юлії взяли повторний аналіз на COVID-19 і відправили на Вінницю. Результат мав бути в понеділок, а у вівторок, якщо все буде добре, обіцяли виписати додому.

Ми чекали результату з нетерпінням. Чоловік приїхав навідати свою дружину. Та, побачивши його, весь медичний персонал, який був на зміні Гайсинської центральної лікарні, почав кричати, щоб він забирав хворих додому і сам забирався. Після чого їх вигнали з дитиною на вулицю як непотріб — без виписки, через чорний вхід! Подзвонили у Тростянець до сімейного лікаря та наказали, щоб до них ніхто не приходив і до дитини не дивився, бо у них гостра форма коронавірусу. Через добу чоловік Юлі поїхав у Гайсин забрати виписку, до нього вийшла медсестра у захисному костюмі, стала за 10 метрів і кинула, як собаці, документи. А невдовзі стало відомо, що результат аналізу негативний, тобто подруга не хвора і не заразна. Як бути такими безсовісними, що навіть самим не передзвонити і не вибачитися за таке ставлення?! Хочу застерегти інших, які, не дай Боже, попадуть у таку ситуацію, щоб не вірили цим швидким тестам, не панікували, а лікарям — робити свою роботу належним чином, ви давали у свій час відповідну присягу.

У свою чергу, за словами головного лікаря КНП «Гайсинська пологова лікарня» Ігоря Кохана, з жінкою він спілкувався по телефону, до лікарів, які допомогли їй народити, претензій немає.

– Жінка о 4-й годині народила здорову дитину. В неї 3-ті пологи. Скарг не було. Та їй, як і всім необстеженим пацієнтам, що поступили без попередніх аналізів, ми набирали аналізи на ІФА-тест. Пацієнтка перебувала в ізольованій палаті — так званому боксі. Після пологів всі були задоволені, в обід прийшов результат, що в неї ІФА позитивний – це свідчить про те, що в її організмі є антитіла Ковід-19. Жінку сповістили про це. Сказали, що буде перебувати в боксі. Виходити не можна та обслуговування відбуватиметься в засобах індивідуального захисту. Звісно, їй було неприємно. Ми залишили засоби зв`язку та сказали: при необхідності – телефонуйте. Їсти в їдальні не будете — принесуть безпосередньо в палату. Медпрацівники не кричали, що «в неї ковід». Жінку не виписували через чорний вхід, просто з боксу є окремий вихід на вулицю. Юридичної підстави немає звинувачувати колег — медперсонал. Та ми провели виховну бесіду. Зробили збори трудового колективу, запросили представника влади. Після розбору даної ситуації ми вислухали всіх, хто надавав допомогу, та змусили написати пояснення. Я особисто вибачився в усній формі.