Останнім часом від АТ «Вінницягаз» людям масово почали надходити повідомлення про припинення газопостачання/розподілу природного газу побутовому споживачу, в яких вказана конкретна дата, коли мають з’явитися його представники та припинити газопостачання. Прикметно, що ці повідомлення знову чомусь не містять дати і реєстраційного номеру та часто навіть належним чином не підписані. Відповіді на запитання дав наш читач та правозахисник Юрій Андрікевич.

– Між іншим, згідно з чинним законодавством, вищевказані повідомлення мали б надсилатися споживачам рекомендованим поштовим відправленням або мали б бути надані з позначкою про вручення не менше ніж за 3 доби до запланованої дати відключення. Тобто в нашому варіанті (знайшли в поштовій скриньці, у хвіртці, у воротях або сусід передав і т.д.), можна вважати, що ці повідомлення вручені неналежним чином, всупереч чинному законодавству, а отже споживач офіційно «не отримав» це повідомлення, а значить, належним чином не повідомлений про відключення газу. В такому випадку тільки через цю причину представники АТ «Вінницягаз» у визначений день не матимуть права припиняти газопостачання Вашого будинку, – пояснює правозахисник з Літина Юрій Андрікевич. – Але з хвилею цих «папірців» (інакше це не назвеш) в людей виникає запитання з приводу того, як діяти, якщо все-таки до Вас прийдуть представники АТ «Вінницягаз» та вимагатимуть впустити їх на територію Вашого двору (земельної ділянки, будинку).

ВІДПОВІДЬ ТАКА: НЕ ВПУСКАТИ НІКОГО НА СВОЮ ПРИВАТНУ ТЕРИТОРІЮ, А ЯКЩО ВОНИ БУДУТЬ НАДТО НАПОЛЕГЛИВІ – ВИКЛИКАТИ ПОЛІЦІЮ ТА КЛИКАТИ МІНІМУМ ЩЕ 2-х СВІДКІВ.

Представники АТ «Вінницягаз» можуть Вам сказати, що мають право заходити на Вашу приватну територію, бо таке їхнє право закріплене в Законі України «Про ринок природного газу», в Кодексі газорозподільних систем та Типовому договорі розподілу природного газу і що це навіть Ваш обов’язок впустити їх. Так, обов’язок споживача допускати працівників АТ «Вінницягаз» на власні об’єкти чи земельну ділянку та не протидіяти їм при здійсненні відключення газу, зазначений в Кодексі газорозподільних систем та Типовому договорі розподілу природного газу.

Цей наголос і це словосполучення «не протидіяти» ріже вухо і досить дико звучить в правовій державі 21 століття. До Вас додому так просто приходять без відповідного рішення суду співробітники приватної компанії і роблять те, що їм потрібно, а Ви просто спостерігаєте і зобов’язані «не протидіяти». ТАКИХ ПОВНОВАЖЕНЬ НЕ МАЮТЬ НАВІТЬ СПІВРОБІТНИКИ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ. Тому вважаю, що положення цього Кодексу і Типового договору суперечать положенням Конституції України та чинного законодавства (нижче наведу обґрунтування).

Частиною 1 статті 233 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. Частиною 3 цієї статті передбачено виняток щодо слідчого, дізнавача, прокурора у невідкладних випадках діяти без рішення суду…, але після цього ці посадові особи все одно мають звернутися до суду за отриманням відповідного рішення.

ПРЕДСТАВНИКИ АТ «ВІННИЦЯГАЗ» НЕ НАЛЕЖАТЬ ДО ТАКОЇ КАТЕГОРІЇ ОСІБ.

Тому заперечуйте проти проникнення до Вашої приватної території і викликайте поліцію.

ВАШІ «ЗАЛІЗНІ» АРГУМЕНТИ:

1) з Вами АТ «Вінницягаз» належним чином не уклало Договір розподілу природного газу (шляхом надіслання супровідним листом заяви-приєднання до Договору протягом 2-х місяців із дня набрання чинності Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2494), тому у Вас взагалі відсутній договірний обов’язок впускати їх на свою приватну територію;

2) у Конституції України закріплені Ваші базові права і принципи, гарантовані державою, такі як: недоторканність житла та непорушність приватної власності. Тому вищевказані норми Кодексу газорозподільних систем і Типового договору розподілу природного газу та намір працівників АТ «Вінницягаз» проникати до Вашого двору (будинку, земельної ділянки), порушують положення статтей 30 і 41 Конституції України.

Так, відповідно до статті 30 Конституції України, кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Згідно із статтею 41 Конституції України, право приватної власності є непорушним.

3) якщо ж Вам просто на словах (чи на їхніх сумнівних «папірцях»-повідомленях) будуть щось розповідати про Ваш борг – вимагайте від них пред’явити рішення суду (з відміткою «рішення суду набрало законної сили»), яким встановлено, що Ви маєте заборгованість перед АТ «Вінницягаз».

У статті 8 Конституції України зазначено: «Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується».

Кодекс газорозподільних систем і Типовий договір розподілу природного газу, затверджені постановою НКРЕКП, тобто нормативно-правовим актом, який повинен відповідати Конституції України, а не порушувати її.

ПРОТЕ положення цього Кодексу і Типового договору, які зобов’язують споживачів газу пропускати працівників АТ «Вінницягаз» на свої об’єкти (на земельні ділянки, у подвір’я, будинки) та не протидіяти їм, а також право АТ «Вінницягаз» безперешкодного та безкоштовного доступу до земельних ділянок та інших об’єктів всіх форм власності… не відповідають статтям 30 та 41 Конституції України, які я вище цитував (і не тільки цим статтям).

Тому на рівні країни має постати питання щодо конституційності таких нормативно-правових актів як Постанови НКРЕКП «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем» від 30.09.2015 р. № 2494 та «Про затвердження Типового договору розподілу природного газу» від 30.09.2015 р. № 2498.

Відкритим на даний час залишається також питання, що робити при потенційно неправомірних діях, коли працівники АТ «Вінницягаз» можуть спробувати відключати Вас від споживання газу на вулиці (за межами Вашого подвір’я).

Валентина Лісова