Біля залізничної станції Крути 29 січня 1918 року відбувся бій близько 600 українських вояків: чотири сотні 1-ї Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького та 1-ша сотня Студентського куреня Січових стрільців під командуванням сотника армії УНР Аверкія Гончаренка зійшлися у бою із загоном російських більшовиків під командуванням підполковника Михайла Муравйова.

За різними даними, у загоні нараховувалося від 1000 до 4000–6000 червоногвардійців та матросів-балтійців. Наступ більшовицької піхоти підтримували гарматним і кулеметним вогнем два бронепотяги, у той час як українці мали на озброєнні 16 кулеметів і саморобний бронепотяг і гвинтівки. Бій тривав понад 5 годин. Аби уникнути оточення, не маючи підкріплення та зброї, втративши близько 300 бійців, українські вояки почали відступати. Під час відступу 29 юнаків, в інших джерелах 27, Студентської сотні потрапили у полон і були розстріляні.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

9 березня 1918 року особисто Михайлом Грушевським була висловлена ідея вшанування пам’яті “забитих стрільців”, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. Очільник УЦР запропонував урочисто перепоховати їх у Києві на Аскольдовій могилі.

На похороні голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями.

Десятиріччями історія бою замовчувалася або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

4 січня 2003 року, на 85-ту річницю бою, було видано розпорядження “Про вшанування пам’яті Героїв Крут”.

У 2005 році за ініціативи президента розроблюється проєкт меморіально-музейного комплексу “Пам’яті Героїв Крут”, розташованого на місці битви біля села Пам’ятного Чернігівської області.

2006 року на місці бою встановлено пам’ятник.

14 жовтня 2008 року на день Покрови відкрився музей “Героїв Крут”.

Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут називають першими кіборгами.

Цей день залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

Валентина Лісова