Обліковують чисельність диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин і лісівники ДП «Крижопільський лісгосп».

Результати зимового «перепису» лісівники отримають за кілька днів, адже усі держлісгопи Вінницького ОУЛМГ планують завершити облік диких тварин до 10 лютого. Однак у порівнянні з минулим роком впевнено можна сказати, що у зоні діяльності підприємства значно зросла кількість вовків, розповів мисливствознавець Крижопільського лісгоспу Микола Бобошко:

– Про це ми можемо судити по великій кількості слідів вовка на сніговому покриві, особливо багато їх в урочищі Соколівська дача, яке знаходиться поблизу села Шарапанівка Крижопільського району. Тут сприятливі умови перебування для цього хижака – в лісових угіддях зарослі кущів, густі хащі.

Слід вовка неможливо сплутати з слідом іншого ссавця – розмір відбитка лапи досить великий. У 2020 році у лісових угіддях Крижопільського лісгоспу під час полювання з метою регулювання чисельності шкідливих хижаків добули 3 вовки і аж 7 шакалів. І тут же, на території згаданого урочища, уже добули першого в цьому році вовка. Звір зачаївся в канаві, готуючись вполювати козулю, і став сам здобиччю лісівника.

Загалом вовка вполювати досить важко – сіроманець дуже розумна, обачна тварина. Відслідкувати вовків можна за слідами на снігові, на який нинішні зими досить скупі. Вовки постійно мігрують у пошуках поживи, ходячи по колу і повертаються на попереднє місце, розповідають мисливці.

А чисельність диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин фіксують за допомогою багатьох методів: шумового прогону, спостереженням у місцях підгодівлі, підрахунок слідів, опитування майстрів лісу.

На основі результатів обліку готуються ліміти відстрілу, відлову диких парнокопитних та хутрових звірів у мисливському сезоні 2021-2022 років. А ще – це інформація про щільність так званих шкідливих хижаків (вовки, лисиці), чисельність яких останніми роками значно зростає. Навіть за даними про кількість добутих вовків та шакалів у Крижопільському лісгоспі варто бити тривогу.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ