До редакції газети звернулись мешканці Могилів-Подільського району та медичний персонал КНП «Могилів-Подільський РМЦ ПМСД». Вони побоюються, що у зв’язку з децентралізацією можуть втратити заклад та робочі місця. Обурюються і пацієнти, адже можуть залишитись без медичних послуг!

– Центр первинної медико-санітарної допомоги створений у 2011 році за адресою: Могилів-Подільський, вулиця В. Стуса, 54. У 2016 році районний центр отримав лист від мерії про вивільнення приміщення у триденний термін! За підтримки Могилів-Подільської райради та депутатського корпусу було надано приміщення в оперативне правління будівлю по вулиці Полтавській відповідно до рішення 7 сесії 7 скликання Вінницької обласної ради. Відсутність підлоги, належного стану стін та стелі, віконних блоків, дверних блоків не злякали медичних працівників. Зусиллями персоналу, районної ради, РДА був проведений поточний ремонт за підтримки ДФРР. Центр брав участь та отримав перемогу у грантових проєктах. Встановлена насосна станція, утеплено фасад, замінено дверні та віконні блоки, — розповіли нам працівники медичного закладу. — Районний центр має у своєму підпорядкуванні 10 амбулаторій та 31 ФАП. Протягом останніх трьох років ми змогли зберегти оптимальну мережу сільської медицини, яка надає можливість якісної медичної допомоги сільському населенню. Це є важливим фактором, враховуючи віковий склад сільського населення, важкий матеріальний стан (низькі пенсії), недостатнє та нерегулярне автобусне сполучення! Спеціалісти нашого центру як ніхто вивчили специфіку надання меддопомоги сільському населенню! Перебування центру у даному приміщенні по Полтавській дає змогу найкращим чином організувати маршрути пацієнтів. Нині ж ситуація непроста. При створенні медичних центрів ПМСД в ОТГ с. Яришів та Вендичани зміняться маршрути пацієнтів у гірший бік, тому що в цих населених пунктах, окрім лабораторій з об’ємом обстеження, передбаченого первинним рівнем надання медичної допомоги, більше нема можливостей для обстеження. І пацієнтам доведеться значно більшу кількість разів курсувати між сільським центром ПМСД та містом Могилевом-Подільським. З 1 січня 2021 року ми не знаємо, чого очікувати далі, що чекає наших пацієнтів у випадку об’єднання міського з районним медичним центром. Єдине, що заспокоїло – це лист від Держпраці, де вказано, що рекомендовано на час карантину і боротьби з Ковідом не звільняти працівників. Але це лише рекомендації…

Ось як прокоментували ситуацію у Могилів-Подільській міській раді:

– З десяти амбулаторій і 31 ФАПу тільки наша половина знаходиться на нашій території. Чи будуть Вендичани правонаступниками, чи ми – згоди єдиної немає. Є лист Вендичанської ОТГ, вони хочуть забрати всю цю первинку і потім співфінансувати. Але як насправді воно буде — це питання поки що не вирішене. Наразі лист від громади знаходиться у заступника мера Михайла Слободянюка. Якщо буде щось відомо нове, то він передзвонить, — повідомили нам у мерії, але обіцяного дзвінка за тиждень ми так і не дочекались.

Як бачимо, питання поки що залишається невирішеним, а мешканці Могилева-Подільського та району не приховують, що готові мітингувати, аби захистити свої права на отримання медичних послуг.

– Знищення медицини для людей похилого віку, інвалідів та ветеранів АТО – це вирок! — кажуть люди.

Спілкувалась
Віталіна Володимирова