Як знищать Бушу! Нові шокуючі факти

Потрібен максимальний розголос, репост!!!

– Ми вже писали про те, як фірма-одноденка сіеволюшн купила ділянку біля села Буша, на якій заплановано видобуток вапняків. Карта від Dmytro Vortman показує розташування ділянки. Ми бачимо, що кар’єр буде розташований над Гайдамацьким яром – унікальною геологічною пам’яткою загальнодержавного значення. Абсолютно не виключено, що відвали кар’єру опиняться в межах пам’ятки.

Також ми бачимо, що єдина дорога від кар’єру буде проходити через село – брудні кар’єрні самоскиди, перевантажені каменем, їхатимуть через село, повз великий історичний цвинтар, руйнуючи дорогу і естетику Буші. Це дві проблеми, про які говорять і написали майже всі, але є ще дві проблеми – значно важливіші, на наш погляд! Перше – кар’єром знищать фортифікаційний вал козацької сторожової вежі, а також – УВАГА! – справжнє козацьке кладовище, яке розташоване у лісі і поки ще не досліджене.

Ми маємо фотографії із цього кладовища і знаємо, що звідти були перенесені хрести на могили (чи кенотафи) козака Михайла та Мар’яни (Олени) Зависної. У селі той старезний цвинтар називають Семихрестя. Попередні його датування – кінець 17 – початок 18 століть, хоча не виключено, що там похована частина оборонців Буші (1654 р.) і цвинтар старіший.

Козацький (на відміну від великого, сільського, історичного) цвинтар Семиріччя не має статусу пам’ятки історії, адже його ніхто не досліджував, але він є неймовірним об’єктом історичної пам’яті. Кар’єр його знищить.

Тарас  Бульба

Ворог заходить у тилИ,
Грабує хвацько.
Мою Бушу он продали.
Історію козацьку.

А там хрести, а там могили.
А тут приватний інтерес.
От щоб, скажіть, вони робили,
Якби Гонта чи  Нечай воскрес

І  перегнув би через коліно,
І відшмагав би їх добряче.
Ось це манкуртне покоління.
Таке бездухе і незряче…

Олег Побережний,
хмільничанин