Після скандальної знахідки – металевої клітки із мотузками, яку знайшли у Вінницькій тюрмі працівники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно із представниками громадських організацій, до «Вінницької установи виконання покарань» 23 лютого приїхав міністр юстиції. Кажуть, без попередження! Він також шукав «кімнату тортур» і пережиток радянської тюремної епохи? .

Вже відомо, що 23 лютого до Вінниці приїхав міністр юстиції Денис Малюська та без попередження відвідав місцевий слідчий ізолятор та колонії №86 та №1. Міністр зазначив, що умови утримання в місцях позбавлення волі – цілком задовільні, за виключенням окремих камер СІЗО у зв’язку з переповненням.

Про це міністр юстиції повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

– На цей раз Вінниця: місцеве СІЗО, а також колонії №86 та №1 (разом до 1,5 тисячі ув’язнених та засуджених, з яких більше 300 – довічники). Умови утримання – цілком задовільні. Стандартна проблема із строками перебування у СІЗО – один із ув’язнених, з яким розмовляв, більше чотирьох років перебуває під слідством за крадіжку», – йдеться в дописі міністра.

Денис Малюська також зазначив, що у колоніях багато «довічників», яким «немає куди себе діти», бо не вистачає на усіх роботи. Також додав, що нещодавні накази Мін’юсту, які лібералізували користування інтернетом у в’язницях, залишаються неімплементованими.

Міністр перевірив кімнати для тривалих побачень, де користування платне – 350 гривень за добу.

Клітку з мотузками знайшли у Вінницькій тюрмі. Це була «кімната тортур» чи пережиток радянської епохи?

Нагадаємо, що 18 лютого Працівники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно із представниками громадських організацій здійснили повторний моніторинговий візит до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№1)». З’ясували, що з часу проведення попереднього візиту в установі відбулися позитивні зміни, але й виявлено ряд порушень: переповнені камери, відсутність перегородок між санвузлами та приміщенням для сну, порушення прав ув’язнених на медичну допомогу…

Опитавши близько чотирьохсот засуджених та осіб, узятих під варту, члени моніторингової групи не отримали жодної скарги на дії персоналу чи інформації про прояви жорстокого або такого, що принижує людську гідність поводження чи покарання.

В’язні, в тому числі засуджені до довічного позбавлення волі, мають можливість працювати. Асортимент та кількість товарів у крамниці для засуджених забезпечує їх нагальні потреби у продуктах харчування та предметах першої необхідності.

Незважаючи на відсутність скарг, відвідавши місця можливого перебування в’язнів, в одному з корпусів установи було виявлено в одному з приміщень облаштовану металеву клітку з мотузками, яка може використовуватися для тримання в’язнів та розцінюватися як жорстоке поводження з в’язнями. Як пояснило керівництво, вказана клітка не використовується та на виконання вимог моніторингової групи буде демонтована.

Більшість будівель установи було збудовано близько 200 років тому. Через зношеність комунікацій в установі постійно відбуваються прориви каналізаційної мережі та системи водопостачання. Підтоплені каналізаційними стоками стіни камер нижніх поверхів вкриті грибком та пліснявою. Частина несучих стін вкриті небезпечними тріщинами. Зношена системи вентиляції та напівзруйновані вікна камер не забезпечують доступу свіжого повітря та природнього освітлення.

Допустиме планове наповнення установи становить майже 1100 в’язнів. Проте, частина камер установи потребує негайного ремонту та не може використовуватись для утримання в’язнів за санітарно-гігієнічними вимогами. Через це подекуди порушуються норми житлової площі.

На жаль моніторинговою групою повторно виявлено проблеми в організації матеріально-побутового забезпечення в’язнів. В частині камер санітарні вузли забиті і не відгороджені від приміщення для сну перегородками та дверцятами, що порушує право в’язнів на їх приватність. Спальні місця соціально занедбаних та відторгнутих загалом в’язнів, не забезпечені простирадлами та ковдрами, яких на складі є у достатній кількості. Засудженим доводиться спати на брудних та старих матрацах.

Через відсутність санітарної обробки камер та неохайність в’язнів, у декількох камерах виявлено тарганів.

В окремих камерах виявлено порушення вимоги статті 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо роздільного тримання засуджених та осіб, узятих під варту.

Також під час моніторингового візиту було виявлено ряд проблем, що стосуються нормативного урегулювання порядку організації харчування в’язнів, які тимчасово вивозяться з установи до суду тощо. Зокрема, з’ясовано, що в’язні, яких вивозять на судові засідання у місті Вінниця та Вінницькій області, отримують сухі пайки, замотані у звичайну газету.

Також під час моніторингового візиту було встановлено порушення права в’язнів на охорону здоров’я та медичну допомогу.

Засуджені та ув’язнені, які прибувають до установи, не проходять санітарну обробку, через що медичні працівники не контролюють стан їхнього здоров’я під час утримання в установі. В збірному відділенні та лазні відсутні медичні кабінети для проведення медичних оглядів. Огляд в’язнів при прибутті до установи та перед миттям медичний працівник проводить у неналежних умовах з порушенням права на приватність та в присутності сторонніх осіб (інших в’язнів та працівників установи), що призводить до порушення лікарської таємниці

Через недостатнє фінансування на проведення ремонтних робіт камери палати та камери інфекційного ізолятору для хворих на туберкульоз засуджених вкрай незадовільному санітарно-технічному стані: стіни вражені пліснявою, каналізаційна мережа функціонує з перебоями. Під час візиту стало відомо, що хворих засуджених на туберкульоз не завжди виводять на прогулянку, що не дозволяє належним чином проводити протиепідемічні заходи в камерах інфекційного ізолятору, а саме проводи вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів, кварцування та належного провітрювання, що свідчить про недотримання вимог інфекційного контролю за туберкульозом.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи, Міністерству юстиції України, Генеральній прокуратурі України та іншим органам влади було спрямовано відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення… І вже за тиждень сюди приїхав із ревізією міністр юстиції…